Mattijs van Bergen

creative luxury for headstrong women

Photo to Fashion


Collection ‘ZWART’
PHOTO TO FASHION in collaboration with the Nederlands Foto Museum

 

‘Zwart is alle kleuren’  Mattijs van Bergen

 Voor Photo to Fashion zijn Mattijs van Bergen en het Nederlands Fotomuseum een interdisciplinaire samenwerking aangegaan. Van Bergen heeft zich laten inspireren door de fotocollectie van het museum om een prikkelende nieuwe modecollectie van zestien ontwerpen te creëren: de collectie ZWART.

Door de geselecteerde zwart-witfoto’s van bekende fotografen als Ed van der Elsken, Cas Oorthuys en Richard Tepe te vertalen naar patronen en stoffen, gaat Van Bergen een dialoog aan met iconische beelden uit de Nederlandse fotografiegeschiedenis. Het resultaat is een verfijnde modecollectie waarin op verrassende wijze fotografische beelden worden toegepast en de grenzen van zowel mode als fotografie worden opgezocht. 

Het Nederlands Fotomuseum heeft vervolgens drie hedendaagse Nederlandse modefotografen – Wendelien Daan, Sacha van Dorssen en Petrovsky & Ramone – de vrije opdracht gegeven om deze nieuwe collectie in een voor hen unieke stijl te fotograferen. De collectiestukken van Van Bergen dienen zo op hun beurt als inspiratiebron en vertrekpunt voor nieuwe fotografische creaties.


Tepe Flower Kimonos + Trousers

De kimono van deze combinatie, is opgebouwd uit lagen zijden organza waarop haarscherpe foto’s van bloemen zijn geprint wat zorgt voor het dramatische effect. Alle lagen zijn met de hand aan de bovenzijde vastgezet waardoor er visueel een beweging in de foto’s ontstaat. Door transparante stof en het luchtige ontwerp, oogt de kimono ingetogen sensueel.

Op de bijpassende broek, Tepe Flower trousers, staat een grote dahlia afgebeeld in zwart/wit. De broek, uitgevoerd in zijden twill, valt recht en soepel. De grosgrain taillelijn maakt subtiele uitstaande plooitjes aan de voorzijde.

 


Eilers Pleated Evening Dress with Shells

Eilers Dress is een avondjurk met een print van schelpen en bergkristallen. De fijn geplooide plissérok is ingewerkt in een rank deel van stevige zwarte crêpe, dat de heupen slank omsluit en doorloopt in de schouderpartij.  Het lijfje is gevoerd met zijde.


Coppers Birds Pleated Top

Coppers Birds van semi-transparante poly-crêpe, is een recht vallende plissé top met een moderne hoge hals. Tussen de plooien, zijn dode vogels op een lieflijke manier geprint. De top krijgt de vorm door het lichaam.


Meeusen Hypnose shirt & Meeusen Smoke trousers

Meeusen is een tweedelige combinatie. De blouse van zijden organza met print, heeft subtiel geplooide pofmouwen en brede manchetten. Opvallend detail zijn de grosgrain biezen langs de knoopsluiting, de manchetten en het rugpand. De blouse wordt gedragen met de semi-transparante hoog getailleerde bandplooibroek van twee lagen organza met print van een rookwolk die doorloopt rond de broekspijpen.

 


Van der Elsken Kiss dress

Van der Elskens Kiss Dress, is een zwierige jurk. Vanuit het slanke transparante lijfje komen verticaal zestien organza fotovlakken van mensen die elkaar kussen naar buiten gevouwen die de volumineuze rok vormen. Elk deel valt aan de onderzijde in een punt. De fijne spaghettibandjes vormt een sensueel contrast met de roodkoperen riem. 

 


Coppens Lelies jacket & skirt

Coppens ensemble toont als een perfecte pas-de-deux. De sterk getailleerde kraagloze colbert, is versierd met een hand geborduurde zwart/wit lelie met koperdraad details. De afgeronde schouders lopen door in de slanke mouwen, die net boven de pols ophouden.

De rok met lelieprint met een wit satijnen organza bies is gevouwen op zwartzijden tailleband waardoor het geheel een verfijnde Japanse belijning krijgt.


Kruger Cyclists dress

Kruger Cyclist Dress oogt fris Hollands. De jurk is uitgevoerd in zijden twill, waardoor zij licht en gracieus draagt. De wijde hals loopt over in het aangeknipte mouwtje. De opwaaiende vrolijk klokkende cirkelrok is gevoerd met zijde. De in grosgrain afgebiesde koperrode rits in het rugpand, vormt een in het oog springend accessoire. De jurk kan gedragen worden met de roodkoperen riem, zoals deze Kiss Belt.

 


Eilers Shell pleated dress

De transparante organza bovenzijde van Eilers Shell Dress wordt gedragen door een zwarte waaierende plissérok. In de plooien van de plissé, ligt half verscholen de met de hand geborduurde zwart/wit schelp. De rok is van een messcherp gevouwen wollen crêpe en gaat over in de organza tailleband met print. De bovenzijde met boothals en driekwart wijde mouwen, is uitgevoerd in twee lagen zijden organza, waarvan de bovenste de schelpenprint heeft. De schouderbladen worden geaccentueerd door een subtiele opening in het rugpand.


Oorthuys Narcissus Dress

De met de hand geborduurde narcissen op het lijfje van Narcissus zijn gebaseerd op de gelijknamige foto van Oorthuys. De hoge taille wordt omlijnd door de diagonaal geplooide witte bies van waaruit de breed uitwaaierende van zijden organza rok ontspringt. Hierop zijn de narcissen foto’s geprint. De koperen rits op de rug geeft een mooi kleuraccent in contrast met het zwart/wit van de jurk.


Den Boestert Woman Blouse

Den Boestert Blouse is een lange blouse uitgevoerd in een twee laags geprinte zijden organza. Vanuit de grote kraag, lopen de schouderstukken over in de volant mouwen, waardoor de naakte vrouw op de print stiekem wordt verhuld. Door de fijne zwarte afwerking langs de randen van de blouse in combinatie met de printranden van de foto, ontstaat een fijnmazig spel van zwarte lijnen.


Coppens Birds evening dress

De dode vogels schuilen als vlekjes in de plooien van Coppens Birds Dress. De plissé die ontspringt vanuit de ronde hals, valt uiteen in drie lagen in de breed waaierende rok. Opvallend detail is de loshangende geplooide voorinzet die de transparant zwartzijden organza bedekt. De geplooide schouders, gaan over in een driekwart pofmouw met smal manchet. Het rugpand valt onthullend open net onder de rugpas. De jurk is van een soepele poly crêpe over een zijden voering.


Van der Elsken Kiss top & skirt

De ingenieus gevouwen asymmetrische Van der Elsken Kiss Top, oogt supervrouwelijk. Versierd met een vintage knoop, houdt de rugband de vier laags zijden organza bij elkaar. Alle lagen hebben eenzelfde print waardoor een 3-dimensionaal effect ontstaat. Door de wijze waarop de top op de rug samenkomt, ontstaat een trompe-l’oeil zwierige mouw. Van der Elsken Kiss Top wordt gedragen op een extreem hoog getailleerde, subtiel klokkende zwarte rok van wolmix crêpe.


Photographers Collage dress

Langs V-hals van Photographers Collage Dress, loopt een roodkoperen rits in zwart grosgain bies. De jurk is uitgevoerd in vier lagen zijden organza, om-en-om gelegd in zwart/wit waardoor de zilveren gloed ontstaat. Het nauwsluitende lijfje waaiert uit in de klokkende rok. De bovenlaag wordt versierd met een patchwork van portretten.Made-to-measure

Made-to-Measure is de couture service van Mattijs van Bergen. De wensen van de klant en de designs uit de verschillende collecties vormen de basis van deze persoonlijke aanpak die resulteert in een creatie met een eigen verhaal.

Op afspraak

Made-to-Measure begint met een afspraak in onze studio. Daar kunt u de verschillende creaties uit onze verschillende collecties bekijken. We willen u leren kennen om zo het kledingstuk te maken dat u perfect past.  We spreken uitvoerig uw wensen door; het model, de combinatie van stoffen, de kleuren, applicaties en de uitvoering. Het ontwerp dat hieruit voortvloeit leggen we aan u voor. Alle onze ontwerpen worden in huis of dichtbij gemaakt. De stoffen worden vakkundig vervaardigd, de prints zijn loepzuiver en het borduurwerk steek voor steek met de hand aangebracht. Tussentijds komt u langs om te passen om er zeker van te zijn dat we 100% conform uw wensen werken.

info@mattijsvanbergen.com of bel met +31 (0)6 1510 3941

Photography: Wendelien Daan
Styling: Majid Karrouch
Models: Maureen Balfoort @ Bloom Management ; Jamilla Hoogenboom &  Silke van Daal @ Micha Models
Hair: Ellen Romeijn @ House of Orange
Make-up: Chiao Li Hsu @ House of Orange
Assistant hair & make-up: Chris Volkers
Assistant photography: Florian Joahn
Shoes: stylists own & Paul Warmer